Prezydent Korei Południowej Jun Suk Jeol i premier Han Duk Su podczas wspólnego cotygodniowego obiadu w poniedziałek zjedli owoce morza - przekazało biuro prezydenta. To część kampanii, która ma pokazać, że po tym, gdy Japonia rozpoczęła uwalnianie wody z uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima, jedzenie owoców morza i ryb jest wciąż bezpieczne.
Owoce morza i ryby są również serwowane przez cały tydzień w stołówce kancelarii prezydenta Korei Płd. w Seulu i cieszą się dużym powodzeniem - dodano w komunikacie.
W czwartek 24 sierpnia Japonia rozpoczęła spuszczanie do Pacyfiku uzdatnionej radioaktywnej wody z uszkodzonej w wyniku trzęsienia ziemi i tsunami w 2011 roku elektrowni atomowej Fukushima. Zarządzająca zamkniętą siłownią firma TEPCO zapewnia, że na bieżąco monitoruje proces uwalniania wody, a stężenie radioaktywnego trytu mieści się w bezpiecznych granicach.
Proces uwalniania wody z Fukushimy wzbudził obawy o bezpieczeństw żywności pochodzącej z morza w całym regionie. Władze Chin wprowadziły całkowity zakaz importu owoców morza i produktów pochodzenia morskiego z Japonii.
Rząd w Seulu zaznacza, że spuszczanie wody z Fukushimy nie będzie niebezpieczne dla produktów morskich, o ile będzie prowadzone pod nadzorem naukowców i z zachowaniem środków bezpieczeństwa.
adj/ ap/
arch.
Fot. Depositphotos
Biednemu zawsze wiatr w oczy. Energetyka wiatrowa coraz silniejsza, ale w Polsce na pół gwizdka
Ørsted pomyślnie testuje nową technologię instalacji monopali
Polenergia chce pozyskać miliard złotych z Zielonych Obligacji
PSEW w Senacie o potrzebach sektora offshore wind
MKiŚ: jesienią nowelizacja ustawy o morskich farmach wiatrowych
Polski Pawilon Energetyki Wiatrowej na WindEnergy w Hamburgu ponownie pod przewodnictwem PSEW