• <

Wynik wyszukiwania - "konsumpcja" - Wiadomości

Raport: 89 proc. Polaków jest zaniepokojonych stanem ekosystemów morskich

89 proc. polskich konsumentów jest zaniepokojonych stanem ekosystemów morskich - wynika z badania organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council. Wzrasta pesymizm badanych ws. wiary w szansę ochrony ekosystemów morskich - zauważono w publikacji.
06.06.2024

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb otrzymała certyfikat MSC na szprota

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To prestiżowe wyróżnienie jest potwierdzeniem, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem równowagi naturalnej oraz bez szkody dla środowiska i zasobów morskich. To drugi certyfikat MSC, który polscy rybacy bałtyccy otrzymali w ciągu zaledwie dwóch miesięcy.
23.11.2021

Polacy jedzą za mało ryb. Wolą mięso i boją się ości

Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
16.04.2018

Dziękujemy za wysłane grafiki.