• <

Rybne specjały i inne atrakcje w Wolinie celem promocji polskiego rybołówstwa

gm

02.08.2023 08:49 Źródło: Wolin z rybą na talerzu
Strona główna Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo Morskie Rybne specjały i inne atrakcje w Wolinie celem promocji polskiego rybołówstwa

Partnerzy portalu

Wolin z rybą na talerzu

Degustacja ryb, pokazy kulinarne, zabawy i konkursy towarzyszyły kolejnej edycji "Wolin z rybą na talerzu". Wydarzenie w Łobzie odbyło się na tydzień przed Festiwalem Słowian i Wikingów na Wyspie Wolin.

Celem kampanii jest promocja spożywania ryb, pochodzących z lokalnych połowów oraz zwiększenie w odbiorcach świadomości na temat walorów smakowych i zdrowotnych potraw i przetworów z ryb, poławianych i wytwarzanych w regionie. W wydarzeniu wzięła udział Ewa Grzybowska, burmistrz Wolina.  Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków realizuje ten projekt promocyjno-edukacyjny już od kilku lat.

- Promocja zdrowego żywienia, pokazywanie atrakcji regionu wśród mieszkańców to bardzo dobre działanie. Promujemy polskich producentów żywności i zachęcamy do świadomych decyzji konsumentów, które wzmacniają polską gospodarkę. Zbilansowana dieta jest możliwa w oparciu o świeże polskie ryby, również te mniej dostępne w szerokiej sprzedaży jak: sandacz, okoń, leszcz czy płoć - podkreśliła Halina Szymańska, radna Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego z Łobza i jednocześnie prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie. 

Zadaniem kampanii jest także zmiana nawyków żywieniowych Polaków, tak aby częściej sięgali oni po potrawy z ryb, jako proste i łatwe do przygotowania oraz mieli większą świadomość faktu, że spożywanie ryb sprzyja aktywności i zdrowemu trybowi życia. Obecnie podnosi się problem cen produktów rybnych jak i dostępności do świeżych produktów. Dochodzi do tego konkurencja w postaci sprowadzanych zza granicy. Stąd autorzy przedsięwzięcia dążą do promocji i zmian w rodzimej gospodarce rybnej. "Pragniemy, aby w odbiorcach akcji utrwaliło się przekonanie, że zdrowa, zbilansowana dieta jest możliwa w oparciu o świeże polskie ryby, również te mniej dostępne w szerokiej sprzedaży jak: sandacz, okoń, leszcz czy płoć", podkreślają na stronie eventu "Wolin z rybą na talerzu".

Więcej o przedsięwzięciu można przeczytać na stronie eventu.



Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.