Jak podaje najnowszy raport NORM-VET, w 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami i zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. Norweska akwakultura nieustannie dąży do całkowitego wyeliminowania antybiotyków, a hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej i bezpiecznej żywności.
W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia, co stanowi największe ilości w ostatnich latach, a mimo to stosowanie antybiotyków jest na niskim poziomie.
Z roku na rok stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80. odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%.
Utworzenie parku narodowego w Dolinie Dolnej Odry ma wspierać turystykę i ochronę przyrody
Podwodne progi – plan Urzędu Morskiego na zabezpieczenie klifu w Orłowie
Dni otwarte Ochrony Wybrzeża w Jelitkowie
Ubytek tlenu w jurajskich oceanach zabójczy dla organizmów
Grecja. Aresztowano załogę jachtu, która odpaliła fajerwerki, wywołując pożar na wyspie
William Shatner przekleństwami walczy z przemysłową hodowlą łososia