Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.
Popyt na mięso z Wieloryba przez ostatnie lata drastycznie spadał. Malejące zainteresowanie zapowiadało zmierzch tradycyjnych, corocznych polowań na te olbrzymie ssaki. W zeszłym roku upolowano 429 sztuk, z przewidywanej puli 1272.
Według informacji z norweskich mediów państwowych, tylko do końca zeszłego tygodnia odstrzelono 462 wieloryby.
Na ilość upolowanych wielorybów duży wpływ ma nie tylko wzrost cen mięsa, lecz także jego dostępność w Norwegii, zwłaszcza w północnej części, gdzie mięso nadal można regularnie znaleźć w sklepach spożywczych i w menu wielu restauracji.
Wbrew międzynarodowym ustaleniom Japonia, Islandia i Norwegia nadal aktywnie angażują się w połowy wielorybów.
źródło:
Piknik „SEA Mind - Morze Harmonii” dla kobiet branży morskiej
Płoszył foki żeby zrobić sobie z nimi zdjęcie
Kolejne zatrucie Odry? Od 2 sierpnia wyłowiono 24 tony martwych ryb
Koniec gdańskiego rybołówstwa? Dwa ostatnie kutry rybackie idą na złom
W Chinach zbudowano pierwszego na świecie pięciometrowego robota-rekina wielorybiego
Rybak złowił pierwszego w historii zaginionego rekina Lego