Nurkowie, badający wrak szwedzkiego okrętu Kronan, który zatonął w 1676 roku u szwedzkich wybrzeży, w skarbcu zapewne spodziewali się raczej kosztowności, ale nie dziwnej masy, która według naukowców jest serem sprzed 340 lat - informuje w czwartek AFP.
Wydzielająca intensywny zapach drożdży i sera roquefort zagadkowa substancja, która na pierwszy rzut oka przypomina foie gras, znajdowała się w szczelnym naczyniu na dnie morza.
"Sądzimy, że jest to produkt mleczarski. W przeciwieństwie do pozostałych, uważam tę woń za dość przyjemną, czuć w niej życie" - opowiadał Lars Einarsson, odpowiedzialny za misję badania wraku niedaleko wyspy Olandia.
Według badacza warunki konserwacji znaleziska były optymalne: Bałtyk jest słabo zasolony, a naczynie znajdowało się pod warstwą osadów chroniącą przed zniszczeniem.
Tajemnicza masa ma być teraz przekazana w celu zbadania uniwersytetowi rolniczemu w Uppsali.
Okręt Kronan zatonął 1 czerwca 1676 roku podczas bitwy floty szwedzkiej z flotami Danii i Holandii.
PSSE wspiera "Innowacje dla Bezpieczeństwa Polskich Granic" dołączając do IDA Bootcamp 2024
AMW z porozumieniem z Babcock Polska o współpracy w zakresie organizacji praktyk zawodowych
Rozpoczyna się kolejny etap transportu niemieckiego okrętu podwodnego U-17 do muzeum w Sinsheim
Saab inwestuje w badania nad technologiami podwodnymi
Szkolenia wojskowe w Akademii Marynarki Wojennej. Trwa akcja "Trenuj z wojskiem"
Statek Oceanograf po rejsie badawczym powrócił do Trójmiasta