• <
APART_HOTEL_1100x200_gif_2024
nauta_2024
Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo

Hiszpańskie służby zatrzymały rybaków. Przewozili... nadmierny połów sardynek

Jak informuje Guardia Civil, służby czwartego sierpnia w hiszpańskim porcie Laxe miały zarekwirować nietypowy ładunek. Nie były to narkotyki, lecz... sardynki. Co istotne, był tak samo nielegalny.

05.08.2024, 12:51
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Naukowcy pracują nad przetwarzaniem małych śledzi na żywność

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z kolegami ze Skandynawii prowadzą badania nad ekologicznymi metodami przetwarzania małych ryb o, by uzyskiwać z nich nie tylko paszę, ale też wartościową żywność.

28.07.2024, 11:17
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Bezludna dziś wyspa Fraile ważna w czasach rzymskich w handlu na M. Śródziemnym

Opustoszała dziś wyspa Fraile, usytuowana u południowo-wschodnich brzegów Hiszpanii, pełniła w okresie obecności Rzymian na Półwyspie Iberyjskim rolę ważnego punktu w obrocie towarami na Morzu Śródziemnym - wynika z najnowszych badań archeologicznych.

08.05.2024, 10:23
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Typowa dla portugalskiej kuchni sardynka stała się trudno dostępna oraz droższa

Inflacja i mniejsza dostępność w sprzedaży sardynki sprawiła, że ta typowa dla portugalskiej kuchni ryba staje się rarytasem. W wielu miejscach Portugalii, szczególnie w Lizbonie i Porto, trudno jednak wyobrazić sobie lokalne imprezy w plenerze bez tej tradycyjnej ryby.

16.06.2023, 06:13
Porty Morskie, Terminale, Logistyka Morska, Transport Morski

Sierra Leone: Chiny zbudują port w miejscu lasu deszczowego

Władze Sierra Leone zawarły umowę z Chinami na 55 mln dolarów, w ramach której sprzedadzą porośniętą deszczowym lasem plażę Black Johnson pod budowę portu. Aktywiści środowiskowi mówią o katastrofie ekologicznej - poinformował w poniedziałek "The Guardian".

17.05.2021, 21:12
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Ekolodzy: kupujmy ryby odpowiedzialnie - przez wzgląd na przyszłe pokolenia

W tym sezonie kupujmy raczej śledzie niż sardynki czy dorsze. Przełowienie może sprawić, że nasze dzieci i wnuki będą miały ograniczony dostęp do ryb, które dziś są powszechnością. Justyna Zajchowska z WWF doradza, jak kupować ryby ze zrównoważonych połowów.

20.12.2018, 08:21
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.

13.10.2015, 07:41

Dziękujemy za wysłane grafiki.