• <
mewo_2022
nauta_2024
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie

Według najnowszych danych ONZ FAO nadmierne połowy dotyczą 37,7 proc. wszystkich stad ryb i ten odsetek stale rośnie. W niektórych akwenach, takich jak Morze Śródziemne i Czarne, ponad 60 proc. stad jest przełowionych. Może to prowadzić nie tylko do degradacji ekosystemów morskich, ale także mieć poważne konsekwencje dla milionów ludzi na świecie.

14.06.2024, 13:30
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Japonia. Rekordowy import owoców morza z Rosji w 2022 r. – wyniósł 1,2 miliarda dolarów

Japoński import owoców morza z Rosji osiągnął w 2022 r. rekordową wartość 1,2 miliarda dolarów, najwyższą od 1992 r. – wynika z opublikowanych w piątek danych japońskiego ministerstwa finansów. Jednym z powodów tak wysokiego wyniku są większe połowy Rosji w wodach wokół spornych wysp, znanych jako Terytoria Północne w Japonii i Kuryle Południowe w Rosji.

05.05.2023, 13:26
Porty Morskie, Terminale, Logistyka Morska, Transport Morski

Rosyjskie statki rybackie na północy wyłowiły ryby o wartości 175 mln euro

Norwescy dziennikarze zajmujący się gospodarką wyliczyli, że w zeszłym roku rosyjskie statki rybackie na północy wyłowiły 110 000 ton ryb o łącznej wartości 175 milionów euro (1,88 miliarda koron norweskich). To aż o 42 proc. więcej niż w 2021 roku.

19.02.2023, 17:48
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Rynek ryb w Unii Europejskiej. Polska poniżej średniej w spożyciu, powyżej w eksporcie

W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.

04.01.2023, 16:00
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Ryby i akwakultura w UE. Efekt motyla wywoła sztorm w przemyśle rybnym

W latach 2019–2020 wydatki gospodarstw domowych na produkty rybołówstwa i wyroby akwakultury wzrosły o 17%. Spożycie świeżych ryb wzrosło o 7% w wymiarze wartościowym i o 4% wzrosło spożycie wyrobów – podają analitycy EUMOFA w najnowszym raporcie "The EU Fish Market".

15.08.2022, 12:17
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Raport ONZ. Czy oceany nas wyżywią?

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.

05.07.2022, 13:32
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Spada populacja dziko żyjących ryb. Wśród zagrożonych gatunków jest śledź [WIDEO]

Na wigilijnym stole w Polsce tradycyjnie królują dania rybne. Według firmy badawczej Nielsen konsumpcja ryb w Polsce w miesiącach zimowych wynosi 40 proc. całorocznej sprzedaży. Tymczasem z najnowszego raportu „SOFIA” Światowej Organizacji Żywności wynika, że 1/3 pozyskiwanych obecnie ryb jest poławianych powyżej limitów naukowych, stwarzając ryzyko wyginięcia niektórych gatunków. Dotyczy to również gatunków popularnych wśród polskich konsumentów.

23.12.2021, 08:35
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb otrzymała certyfikat MSC na szprota

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To prestiżowe wyróżnienie jest potwierdzeniem, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem równowagi naturalnej oraz bez szkody dla środowiska i zasobów morskich. To drugi certyfikat MSC, który polscy rybacy bałtyccy otrzymali w ciągu zaledwie dwóch miesięcy.

23.11.2021, 08:24
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Częściej jemy ryby, śledź rządzi na polskich stołach

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.

04.11.2021, 11:05
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Po co sprawdzać certyfikat przed zakupem ryby?

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.

12.02.2021, 12:20

Dziękujemy za wysłane grafiki.