Nowatorski zakład zajmujący się zagadnieniem morskiej energii odnawialnej został otwarty w ośrodku testowym Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult w Blyth.
Brytyjski niszczyciel HMS Diamond uratował załogę niewielkiego jachtu na kanale La Manche.
Do silnej eksplozji doszło w piątek rano w rafinerii koncernu Engen zlokalizowanej w miejscowości Wenthworth pod Durbanem w RPA. Służba ds. klęsk żywiołowych i sytuacji nadzwyczajnych prowincji KwaZulu-Natal potwierdziła wybuch. Nie ma informacji o ofiarach śmiertelnych.
Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC w swoim nowym raporcie wymienia Zatokę Gdańską jako jeden z nadbałtyckich regionów ze sprzyjającymi dla rozwoju przecinkowców warunkami. W najbliższym czasie ich liczba w gdańskich kąpieliskach może się zwiększyć. Odpowiada za to m.in. rosnąca temperatura wody.
Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć
Wraz z ocieplaniem się Bałtyku, na coraz większej części polskiego wybrzeża poważnym zagrożeniem staną się typowe dla mórz tropikalnych mięsożerne bakterie przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus, spokrewnione z przecinkowcem cholery - prognozują autorzy międzynarodowego, multidyscyplinarnego dokumentu The Lancet Countdown, którego celem jest monitorowanie wpływu zmian klimatu na zdrowie.
Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy
Nadal trwa akcja gaśnicza magazynu w Nowym Porcie
Nowy Sztynort wygrywa 3 rundę Ekstraklasy
Miliarderzy Bezos, Gates i Arnault przypłynęli superjachtami na Sardynię
Łódź do wydrukowania? W Dubaju rozpoczęły się pierwsze próby jednostki stworzonej z użyciem drukarki 3D
Statek zgubił 44 kontenery. Afrykańskie sztormy dają się we znaki
Nowe trasy COSCO Shipping wpływają na wzrost wolumenu i przepustowości