• <
mewo_2022
nauta_2024
Energetyka Morska, Wiatrowa, Offshore Wind, Offshore Oil&Gas

Wielka Brytania otwiera pierwsze krajowe centrum robotyki dla prac offshore

Nowatorski zakład zajmujący się zagadnieniem morskiej energii odnawialnej został otwarty w ośrodku testowym Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult w Blyth.

19.05.2023, 21:26
Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo

Niszczyciel uratował jacht

Brytyjski niszczyciel HMS Diamond uratował załogę niewielkiego jachtu na kanale La Manche.

14.11.2022, 22:36
Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo

Wybuch na tankowcu w RPA (wideo)

Do silnej eksplozji doszło w piątek rano w rafinerii koncernu Engen zlokalizowanej w miejscowości Wenthworth pod Durbanem w RPA. Służba ds. klęsk żywiołowych i sytuacji nadzwyczajnych prowincji KwaZulu-Natal potwierdziła wybuch. Nie ma informacji o ofiarach śmiertelnych.

04.12.2020, 10:10
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Kontrowersyjny przemysł wielorybniczy w Norwegii ma się coraz lepiej

Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.

26.08.2020, 10:35
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. W Zatoce Gdańskiej przybywa przecinkowców

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC w swoim nowym raporcie wymienia Zatokę Gdańską jako jeden z nadbałtyckich regionów ze sprzyjającymi dla rozwoju przecinkowców warunkami. W najbliższym czasie ich liczba w gdańskich kąpieliskach może się zwiększyć. Odpowiada za to m.in. rosnąca temperatura wody.

13.08.2020, 14:38
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Mięsożerne bakterie w Bałtyku!

Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć

22.06.2020, 15:58
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Mięsożerne bakterie rosnącym zagrożeniem w coraz cieplejszych wodach Bałtyku

Wraz z ocieplaniem się Bałtyku, na coraz większej części polskiego wybrzeża poważnym zagrożeniem staną się typowe dla mórz tropikalnych mięsożerne bakterie przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus, spokrewnione z przecinkowcem cholery - prognozują autorzy międzynarodowego, multidyscyplinarnego dokumentu The Lancet Countdown, którego celem jest monitorowanie wpływu zmian klimatu na zdrowie.

18.11.2019, 06:20
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Polacy jedzą za mało ryb. Wolą mięso i boją się ości (foto, wideo)

Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy

15.04.2018, 19:10

Dziękujemy za wysłane grafiki.