• <
APART_HOTEL_1100x200_gif_2024
nauta_2024
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Kraje Morza Bałtyckiego uzgodniły wspólne stanowisko ws. kwot połowowych w 2024 r.

Na posiedzeniu Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH) w Brukseli osiągnięto kompromis - uzgodniono wspólne stanowisko krajów Morza Bałtyckiego w sprawie kwot połowowych na rok 2024 - poinformował wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra.

24.10.2023, 13:30
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc. powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.

08.06.2021, 11:08
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Raport: nadal zbyt dużo ryb jest odławianych

Mimo wspólnej polityki rybołówstwa, nie wszystkie stada ryb są poławiane w sposób zrównoważony, nadal zbyt wiele ryb jest odławianych - powiedziała PAP Justyna Zajchowska, przedstawicielka kampanii na rzecz zakończenia przełowienia w Europie północno-zachodniej.

03.04.2021, 14:02
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

MSC wzywa do porozumienia w sprawie zarządzania stadami tuńczyka na Wschodnim Pacyfiku

MSC informuje, że w związku z prawdopodobnym brakiem ograniczeń w tropikalnych połowach tuńczyka na obszarze Wschodniego Pacyfiku od 1 stycznia zwiększa się ryzyko przełowienia gatunków tuńczyka (bonito, żółtopłetwego, wielkookiego) o dużym znaczeniu gospodarczym. Niezbędne jest osiągnięcie porozumienia odnośnie zarządzania tymi stadami tuńczyka w 2021 r.

29.12.2020, 12:30
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Zawieszenie certyfikatu MSC dla połowów śledzia atlantycko-skandynawskiego oraz błękitka

Certyfikaty MSC dla wszystkich rybołówstw poławiających śledzia atlantycko-skandynawskiego i błękitka zostaną zawieszone 30 grudnia 2020 r. Informacja ta została ogłoszona 30 listopada br. przez niezależne jednostki certyfikujące. Śledzie atlantycko-skandynawskie i błękitki złowione po 29 grudnia 2020 r. nie mogą być sprzedawane z certyfikatem MSC ani opatrzone niebieskim znakiem MSC. Zawieszenie dotyczy ośmiu certyfikatów obejmujących rybołówstwa z Unii Europejskiej, Norwegii, Islandii, Rosji, Wysp Owczych, Grenlandii i Wielkiej

03.12.2020, 22:10
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Co dalej z dorszem? Znamy limity połowowe na 2021 rok

Znamy limity połowowe na 2021 rok. Organizacje pozarządowe z zadowoleniem przyjmują ustanowienie większej liczby bałtyckich limitów połowowych w zgodzie z nauką - jednak nie oznacza to zażegnania ekologicznego kryzysu w Morzu Bałtyckim.

21.10.2020, 11:02
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Brak porozumienia ws. kwot połowowych śledzia grozi utratą certyfikatu MSC

Cztery rybołówstwa śledzia atlantycko-skandynawskiego prowadzące działania na północno-wschodnim Atlantyku są zagrożone utratą certyfikatu MSC. Jest to efekt braku międzynarodowego porozumienia dotyczącego kwot połowowych.

06.10.2020, 15:10
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

ISR: Bałtyckie stada wymagają pilnego ratowania

Propozycja Komisji Europejskiej dotyczącą uprawnień do połowów w Morzu Bałtyckim na przyszły rok przewiduje m.in. zmniejszenie o 70 % kwoty połowowej we wschodnim stadzie dorsza.

03.09.2020, 10:52
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Znamy rekomendacje Komisji Europejskiej dla Morza Bałtyckiego. Teraz decyzja w rękach ministrów

Organizacje pozarządowe wzywają rządy państw UE z regionu Morza Bałtyckiego do przyjęcia większości propozycji opublikowanych przez Komisję Europejską ws. bałtyckich limitów połowowych na rok 2021, a także do zwiększenia wysiłków, w celu zakończenia nadmiernych połowów bałtyckiego śledzia w zachodniej części Bałtyku.

01.09.2020, 09:40
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.

24.06.2020, 11:10

Dziękujemy za wysłane grafiki.