• <
mewo_2022
nauta_2024
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Włochy. Zakaz parmigiany, czyli wielkich uczt na plażach

W wielu miejscowościach we włoskich regionach Apulia i Lacjum w związku z wtorkowym świętem Ferragosto obowiązuje „zakaz parmigiany”, jak określa się wprowadzone tam reguły, zabraniające przynoszenia jedzenia z domu na plaże na organizowane tego dnia uczty. Parmigiana, czyli zapiekanka z bakłażanów jest jednym z typowych dań przygotowywanych na 15 sierpnia.

15.08.2023, 12:22
Edukacja Morska, Nauka, Szkoły Morskie, Praca na Morzu

Rekordy frekwencji w Morskim Centrum Nauki

Dwa miesiące minęły od otwarcia MCN. Wystawę i planetarium odwiedziło już ponad 46 tysięcy osób, czyli około 900 zwiedzających dziennie! To prawie dwa razy więcej, niż planowano. Spodziewano się, że rocznie Morskie Centrum Nauki odwiedzi 150 tysięcy osób. Przy dotychczasowym zainteresowaniu zwiedzających może być nawet 270 tysięcy w ciągu roku.

27.07.2023, 14:03
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Żeglarze w czasie kwarantanny - Piotr Kula

Nowy cykl, w którym polscy żeglarze odpowiadają na kilkanaście pytań mogących być inspiracją na czas kwarantanny, a z drugiej strony pozwalają na poznanie prywatnego oblicza. Dzisiaj na pytania odpowiada Piotr Kula, wielokrotny mistrz Polski w klasie Finn, olimpijczyk z Londynu, reprezentant Gdańskiego Klubu Żeglarskiego.

13.05.2020, 07:41
Przemysł Stoczniowy, Przemysł Morski, Stocznie, Statki

Stocznia Gdańska – niezwykłe miasto w mieście

Stocznia Gdańska to polski kandydat do wpisania na prestiżową listę światowego dziedzictwa UNESCO. Miejsce to zasługuje na ochronę i upamiętnienie ze względów na swoją wyjątkowość. Jest zarówno kolebką Solidarności jak i miejscem unikalnego dziedzictwa przemysłowego

28.10.2019, 08:24
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

2 maja - Światowy Dzień Tuńczyka

Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

30.04.2019, 10:29
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Spółka Pętla Żuławska na targach BOOT 2019 w Dusseldorfie

Jak zwykle w styczniu odbyły się chyba największe w Europie targi żeglarskie BOOT 2019. Tym razem reprezentacja Pętli Żuławskiej przebywała w Dusseldorfie od 18 do 22 stycznia. Wspólne stoisko regionów współpracujących ze sobą, w ramach projektu INTERREG Va pn. South Coast Baltic, obsłużyła kilka tysięcy gości, a bezpośrednie rozmowy przeprowadzono z ok. 1000 odwiedzających.

25.01.2019, 01:04
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

UE: PE poparł zakaz plastikowych opakowań i sztućców

Parlament Europejski poparł w środę wprowadzenie w UE zakazu sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, słomki, talerze czy patyczki do uszu. Obecnie produkty z tworzywa sztucznego stanowią 70 proc. odpadów w morzu.

24.10.2018, 12:18
Prawo Morskie, Finanse Morskie, Ekonomia Morska

Komisja PE za zakazem dla niektórych plastików w ramach ratunku dla oceanów

Plastikowe przedmioty jednorazowe, takie jak talerze, sztućce, słomki i patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 70 proc. odpadów morskich, mają być w UE od 2021 r. zakazane - wynika z rezolucji przyjętej w środę przez komisję ochrony środowiska PE.

10.10.2018, 17:41
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Bitwa o Gotland - Delphia Challenge 2018, czyli 500 mil non-stop

Już w najbliższą niedzielę 16 września, w samo południe, rozpoczną się regaty Bitwa o Gotland, najdłuższe i najtrudniejsze regaty samotników na Bałtyku. 500-milowa trasa, którą trzeba pokonać non-stop, stanowi poważne wyzwanie, a rekord wciąż pozostaje niepobity.

11.09.2018, 09:34
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Rio 2016 serwuje ryby z odpowiedzialnych zrównoważonych połowów

Uczestnicy Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich będą mogli delektować się rybami pochodzącymi ze zrównoważonych i odpowiedzialnych połowów dzięki wysiłkom Komitetu Organizacyjnego Olimpiady Rio 2016 i jego partnerów.

04.08.2016, 06:58

Dziękujemy za wysłane grafiki.